Aanpak Duurzaam GWW in HWBP-projecten
Op 16 januari 2017 ondertekenden ruim 80 organisaties - waaronder Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant - de Green Deal Duurzaam GWW 2.0 (opvolger van de Green Deal is het Manifest DGWW2030). Met de ondertekening spraken alle deelnemende organisaties de ambitie uit om duurzaamheid in 2020 een integraal onderdeel te laten zijn van alle spoor-, grond-, water- en wegenbouwprojecten. Duurzaam is daarmee ‘business as usual’ geworden en de Aanpak Duurzaam GWW het gezamenlijk kader ervoor.
Om duurzaamheid op uniforme wijze te toetsen, is binnen Aanpak Duurzaam GWW een standaard set van instrumenten afgesproken. Ook binnen de dijkversterking Meanderende Maas wordt gebruik gemaakt van dit gezamenlijke instrumentarium, waaronder de instrumenten Ambitieweb en DuboCalc.
Het HWBP heeft specifiek voor de dijkversterkingsprojecten een aanvullend instrument ontwikkeld, dat is gebaseerd op de Omgevingswijzer en het Ambitieweb: de Duurzaamheidsroos. Een aantal duurzaamheidsthema’s uit het Ambitieweb en de Omgevingswijzer is in principe geen doel van een dijkversterking. Het is wel mogelijk om kansen voor uitwerking van deze thema’s te benutten als dit zonder meerkosten in het ontwerp en bij de materialisatie kan worden meegenomen. Als er wel meerkosten zijn dat kan dit ook worden meegenomen als meekoppelen en is financiering van derden nodig. Daarnaast helpt de Duurzaamheidsroos om structering aan te brengen bij het begrip ‘ruimtelijke kwaliteit’, de onderste – groene – helft van de roos.