Biodiversiteit

Een belangrijke bijdrage op het gebied van biodiversiteit wordt geleverd door de natuurontwikkeling in de uiterwaarden, waar nu nog intensief gebruikte landbouwgronden aanwezig zijn.

Binnen het half-besloten rivierlandschap dat zal ontstaan zal de afwisseling tussen vegetatiestructuren groot zijn. Naast de ontwikkeling van graslanden en (riet)moeras/open water, is ook de ontwikkeling van ooibossen op grote schaal mogelijk. Deze plannen sluiten aan bij de biodiversiteitsdoelen van onder andere het waterschap en de provincie, bijvoorbeeld in het kader van de Natuur Netwerk Nederland (NNN) en de Kaderrichtlijn Water (KRW). Tot slot biedt de ontwikkeling van nieuwe natuur grote kansen voor zowel tal van bedreigde soorten als voor biodiversiteit in het algemeen.

Vegetatie ingepast in VKV

Door de afstand (van minimaal 6 kilometer) tussen het plangebied en het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied (Rijntakken) is geen sprake van directe effecten en zijn ook externe effecten, door bijvoorbeeld licht of geluid, niet aan de orde. Alleen stikstofdepositie kan op deze afstand een relevant effect veroorzaken, maar dan alleen in de aanlegfase.

De hoofdlijn voor biodiversiteit is zodoende ingezet in het Voorlopig Ontwerp (VO). De mate waarin de kansen in een later stadium binnen dit thema kunnen worden benut, is afhankelijk van de detaillering van het ontwerp, de uitvoering en het beheer en onderhoud na oplevering.