Ruimtelijke Kwaliteit
Op het gebied van Ruimtelijke Kwaliteit kan de grootste impact worden bereikt zo vroeg mogelijk in het traject, omdat hier de contouren van het ontwerp worden bepaald die maatgevend zijn voor het ruimtelijke ontwerp. Daarom is vanaf het begin van het traject de Duurzaamheidsroos vanuit het HWBP gebruikt om aan dit thema invulling te geven.
In de roos zijn op het thema Ruimtelijke Kwaliteit een zestal onderwerpen te onderscheiden:
-
Landschappelijke karakteristiek
-
Ruimtegebruik
-
Cultuurhistorie en archeologie
-
Verkeershinder- en veiligheid
-
Maatschappelijke meerwaarde
-
Ecologische structuur en biodiversiteit
Ruimtelijke kwaliteit mag niet worden opgevat als de optelsom van de hierboven beschreven onderwerpen. Het is juist van groot belang dat er onderzocht wordt hoe de verschillende deelaspecten elkaar beïnvloeden, in positieve dan wel negatieve zin. Juist op basis van de overlappingen in doelbereik kan een krachtig en robuust plan worden samengesteld, dat meer is dan de som der delen. Dit gaat niet alleen over de thema’s van ruimtelijke kwaliteit, maar ook over die van circulariteit en energie bijvoorbeeld. Een mooi voorbeeld binnen Meanderende Maas is in dat verband het gegeven dat de ontwikkelde ooibossen vanuit een natuurontwikkelingsperspectief, óók een grote potentie hebben voor CO2-vastlegging en daarmee een bijdrage leveren aan de doelstellingen om tot een duurzaam project te komen.
In deze redeneerlijn zijn de eerste 5 onderwerpen opgepakt onder het thema Ruimtelijke Kwaliteit. Het onderwerp ‘Ecologische structuur en biodiversiteit’ heeft een eigen plek gekregen in het project onder het thema Biodiversiteit.