Verticale pipingvoorzieningen

Op het gebied van verticale pipingvoorzieningen zijn er mogelijkheden om het materiaalgebruik te verduurzamen. Binnen Meanderende Maas zijn de volgende pipingvoorzieningen beschouwd:

  • Stalen heaveschermen

  • Kunststof heaveschermen

  • Verticaal Zanddicht Geotextiel (VZG)

  • Grof Zand Barrière (GZB)

Om een integrale afweging te maken is een Trade-Off Matrix (TOM) opgesteld o.b.v. kosten en duurzaamheid, waarbij duurzaamheid is opgeslitst in a) CO2/MKI, b) levensduur en c) uitbreidbaarheid / verwijderbaarheid. Het resultaat van de TOM is weergegeven in onderstaande tabel:

 

Staal

Kunststof

VZG

GZB

1. Duurzaamheid (CO2)

0 (ref)

++

+++

+++

2. Duurzaamheid (levensduur)

0 (ref)

0

--

-

3. Duurzaamheid (uitbreidbaarheid / verwijderbaarheid)

0 (ref)

0

0

+

4. Kosten

0 (ref)

++

++

++

Score (gem. duurzaamheid en kosten)

0 (ref)

2

1,5

2,5

De TOM heeft geresulteerd in de volgende prioritering:

  1. Grof Zand Barrière (GZB)

  2. Kunststof heaveschermen

  3. Verticaal Zanddicht Geotextiel (GZB)

  4. Stalen heaveschermen

Dit betekent dat als een bepaalde pipingvoorziening niet toepasbaar is vanwege randvoorwaarden uit het beslisschema, dat dan wordt gekozen voor een potentieel minder duurzaam en duurder type voorziening. In de onderstaande figuur is het beslisschema weergegeven, waarbij een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden welke pipingvoorziening wordt gekozen. Bijvoorbeeld: indien een GZB niet toepasbaar blijkt uit de voorgaande randvoorwaarden dan wordt een kunststof heavescherm toegepast als ontwerpkeuze.

Beslisschema voor pipingoplossingen

Uit een nadere analyse is gebleken dat over een lengte van 702 meter het mogelijk is om GZB toe te passen. Voor de overige locaties wordt gebruik gemaakt van een stalen heavescherm.