Optimalisaties op basis van de Duurzaamheidszandloper
Bij de aanbesteding van de planuitwerking aan de uitvoerende marktpartijen heeft het de projectorganisatie Meanderende Maas de inschrijvers uitgedaagd om te komen met een Plan Duurzaamheid dat leidt tot een duurzaam, CO2-neutraal project. Om invulling te geven aan de Redeneerlijn Duurzaamheid zijn voor het Definitief Ontwerp optimalisaties voorgesteld en uitgewerkt, op basis van de Duurzaamheidszandloper. De Duurzaamheidszandloper volgt de principes uit het achtergronddocument Klimaatbewust Ontwerpen, de Circulaire Ontwerpprincipes van Rijkswaterstaat en de Trias Energetica, en is de concretisering voor de DO-fase. Een belangrijk aspect van deze de duurzaamheidszandloper, en ook benoemd in het achtergronddocument Klimaatbewust Ontwerpen, is dat naarmate de ontwerpvrijheden kleiner worden, de keuzes ten aanzien van duurzaamheidspotentie ook kleiner worden. De duurzaamheidszandloper is geïllustreerd in onderstaande figuur.
De oplossingsrichtingen voor een duurzaam en CO2 neutraalproject zijn in de DO fase uitgewerkt in optimalisaties voor 3 integrale ontwerp- en uitvoeringskeuzes:
A.Verduurzamen dijkontwerp
-
Rekenkundige optimalisaties
-
Ontwerpen en afwegen as-verschuiving
-
Ontwerpen enafwegen klei-inkassing in het voorland
-
Ontwerpen en afwegen innovatieve piping oplossingen
B.Verduurzamen Uiterwaardenontwerp
-
Beperken vrijkomende roofgrond
-
Voorstellen Roofgrond in Hoogwatervluchtplaatsen voor dieren
-
Betere uitwissellocatiescreeeren
-
Meer ooibos en meer rietmoeras creeeren
C.Verduurzamen uitvoering
-
Gesloten grondbalans per deelgebied
-
Slimme logistiek, verminderen transport
-
Duurzaam materieel
-
Mogelijkheden voor duurzame energie
In de volgende paragrafen worden de verschillende stappen en bijbehorende resultaten van de ontwikkelingsstrategie toegelicht.